Vackert vemod...

Efter en kall natt med frost hittade jag ett daggvått piprankeblad i morse. Dropparna liknade kristaller. Visst är hösten ett faktum som inte går att spjärna emot längre... det är så att säga bara att åka med och gilla läget. Man får leta efter de guldkorn som ändå finns. 
© Foto: Janne Gardenlife

Riskabelt tomteliv...


Foto: Heliotrop

Fruktstund...

Jag har lite dåligt med äppelträd i trädgården. Skulle vara trevligt med några nya sorter. Ett alternativ är ju att skaffa familjeträd med olika sorter på (planteringsutrymmet är ju begränsat). Det skulle vara roligt att lära sig ympa själv så man fritt kan välja vilka sorter man vill ha. Får passa på att besöka något ställe där man kan  provsmaka olika äppelsorter innan man bestämmer vilka man vill skaffa. Missade Äppledagen på Julita, där kan man även få sina frukter sortbestämda om man inte vet vilka man har i sin trädgård, dessutom har de en genbank med gamla sorter.
© Foto: Janne Gardenlife


Dansa i neon...

Valet av rubriknamn kändes passande efter att ha sett Lena Ph:s och Orup´s krogshow på tv igår. Ska nämligen se dem live om två veckor i Nyköping, ser fram emot det. Några andra som bjuder på en riktig show under nästan hela året är de japanska fliklönnarna. Hösten är väl kanske deras riktiga storhetstid. Jag har några som är planterade i krukor som jag behöver plantera ut snart. Vet inte riktigt vart de ska sitta än, trädgården är i oordning efter ett bygge av en stenmur som dragit ut rejält på tiden. Man vill ju hitta ett bra ställe där de kan få komma till sin rätt... men snart så...!
© Foto: Janne Gardenlife

Pimpa holken...

Dags att erbjuda trädgårdens småfåglar lite ståndsmässigt boende? Kanske kan det här vara något för de tuffaste flower power pippisarna. Fast jag undrar om de verkligen skulle uppskatta det... tror de flesta vill vara anonyma. Holkarna går att hitta här.

Dahliarufs...

 
© Foto: Janne Gardenlife

Undrar hur det kommer sig att dahliorna oftast är som allra vackrast precis innan de riskerar att stryka med av höstens första frostnätter. Den här vita läckerbiten är fotad i Göteborgs Botaniska trädgård. Jag har tyvärr inget namn på den. Men det passar ju bra för då måste jag tillbaka dit igen och kolla det. Det är en skön plats att spendera en hel dag på. Hmmm hinner nog inte dit mer i år.... får väl bli nästa... kanske till våren och titta på alla lökar... ja så får det bli.

Ett orangeri tack...

Nej...det är bara att inse att det får jag nog skaffa mig själv om jag ska få något. Jag tror inte ens att det hjälper att jag har namnsdag imorgon. Men när man har en förmåga att samla på sig en massa växter som ska vinterförvaras börjar det snart bli dags att investera i något mer permanent och hållbart. Skulle sitta fint med något i stil med det på bilden som kommer från Classicum.

Funkiaförfall...

  
© Foto: Janne Gardenlife

Efter några enstaka kalla nätter har Funkian helt plötsligt tonat över till något guldliknande i sitt bladverk. Inte mig emot de bildar en snygg kontrast till det gröna som fortfarande klarar av att stå emot höstens härjningar. idag ser ut att bli en kanondag som gjord för att fota färgsprakande löv... ut i solen får det bli.

Rödare än rött...

© Foto: Janne Gardenlife

Pelargonen Stadt Bern har tillbringat hela sommaren utomhus. Men nu är det dags att få komma in igen. Jag tippar att den måste tillhöra någon av de mest intensivt röda växter som finns, den är nästan självlysande. Helt klart en av alla de pelargoner man inte vill vara utan... hmmm det värsta är att det är så många man inte vill vara utan. Det blir alltid lika trångt i vinterförvaringen.

Impulsköp...

Egentligen var det ju bestämt att det inte skulle bli några fler projekt i trädgården det här året men...Går på en auktion där det lokala begagnade byggvaruhuset säljer ut sina prylar och... Kommer hem med sju stora skärmar flätade i pil som omges av en träram i mörk bets. Jovisst de är snygga och kommer säkert till användning. 

© FOTO: Janne  Gardenlife

Evig grönska...

Nu börjar hösten bli påtaglig, löven börjar till och med släppa från träden. Med tapeten "In the shadow of summer" kan man ha känslan av ständig sommar i vardagsrummet. Den finns att hitta hos Decor Maison. Dom har även andra naturmotiv som inte är fullt så färggranna.

Tulips in the spring...

Det kanske känns lite malplacerat att visa tulpanbilder så här på höstkanten, men det är nu lökarna behöver komma ner om det ska bli någon blomning till våren. Viktigast är det förstås med de små lökarna tillexempel snödropparna, som lätt ligger och torkar i butikerna. Tulpanlökarna kan ju sättas ända fram till tjälen kommer. Undrar just om det fortfarande är lika trendigt med de mörka, nästan svarta sorterna. Det får vara hur det vill, jag vill ha fler av dem gärna samplanterade med mörkbladig alunrot som på bilden. Ut och shoppa lök!
© Foto: Janne Gardenlife

Lustgårdsfinal


© FOTO: JANNE GARDENLIFE
En av sommarens stora höjdpunkter har varit Göteborgs Lustgårdar. Massor av läckert att titta på. Nu återstår endast en vecka av den här fägringen. Passa på att gå dit om du finns i Göteborgstrakten och inte har sett den redan. Enligt mig var den stora behållningen Trädgårdsföreningens stora utbud. Massor av stora "tårtrundlar" med roliga blandningar av sommar blommor i häftiga kombinationer.

Druvskörd

Äntligen är vindruvorna färdiga i växthuset!
Skörden blir riktigt rejäl i år, De är inte så stora men smakar fint.
Dilemmat är att man blir rejält nöjd efter några klasar. Grannarna pressar sina tillsammans med äppelöverskottet. Därefter konserverar de juicen, den blir riktigt fräsch utspädd med lite kolsyrat vatten.
Voilá...egen "cider" ;
© FOTO: JANNE GARDENLIFE

Autumn Bouquet


Välkommen till min nya blogg!

Spännade att börja blogga!

Startar med att bjuda på en bild med höstligt motiv!

Ett arrangemang med små lackröda äpplen tillsammans med mossa och blåbärsris!

Håll tillgodo /Janne

Jag har placerat min blogg i <a href="http://bloggkartan.se/registrera/23094/stigtomta/">
Stigtomta</a> på bloggkartan.se

© FOTO: Janne Gardenlife

(1) - sex -4% 2 (2) - ormen i paradiset +10% 3 (4) stay-ups +18% 4 (3) blondinbella -36% 5 Ny pelles personliga - 6 (6) - per-robin +7% 7 (5) kissie -15% 8 (9) gummistövlar +17% 9 (26) katrinsgoodiebag +161% 10 (11) linda rosing -5% 11 (10) bondage -8% 12 (8) kakhuset -37% 13 (14) sverigedemokraterna +13% 14 (19) ätstörning +25% 15 Ny grillad - 16 Ny tingeling - 17 (17) - marijuana +4% 18 (16) alcazar -14% 19 (45) melodifestivalen +90% 20 (13) carolina gynning -26%

RSS 2.0