Canna `Tropicana´...

© Foto: Janne Gardenlife

Fullt hus...

Vad tänkte du fylla växthuset med nästa säsong? Varför inte slå två flugor i en smäll och.... just det, fyll det med ett...hus!
Det här är något som kallas för Naturhus. Ett timmerhus som omsluts av ett växthus på trehundra kvadratmeter. Det ska vara både ekologiskt och energisparande med ett eget kretsloppssystem. Glasbarriären runt huset skapar ett klimat där du odlar växter som annars trivs i en Medelhavsträdgård. Visst låter det spännande. Det här huset finns någonstans i närheten av Vänersborg. Vill du veta mer ska du titta på den här sidan hos eco relief. Det går tydligen att boka visning om man är intresserad.


Glad i blad...

I växthuset genomgår bladen  på vindruvsplantan en förvandling från grönt till ett helt spektra av färger medan de bryts ned för att snart falla av rankorna. Utanför glasrutan växlar även vädret, ena stunden strilar regnet för att strax därefter spricka upp i solsken. Inte undra på om druvbladen är förvirrade när de trycker sig mot glaset och undrar om det är april eller oktober. Sanningen är den att det faktiskt är sex månader kvar till det är dags för en ny knoppssprickning på vinet Nordica.

.
© Foto: Janne Gardenlife

Aliens återkomst...

Som en liten utomjording ser den ut min köttätande planta på fönsterbrädan. Vet inte om den är särskilt vacker men klart udda. Enligt medföljande lapp på krukan hör den till släktet Saracenia eller på svenska flugtrumpet. Den ska tydligen trivas bäst i mossa eller genomfuktig jord. Ska bli spännande att se om jag lyckas hålla liv i den över vintern. Hoppas att den kan hålla blom- och fruktflugorna i schack för det är nog vad står på menyn just nu. Tyckte precis att jag hörde ett smackande ljud följt av en ljudlig rap...taskigt bordsskick!
© Foto: Janne Gardenlife

Slarv blev konst...

Den knallblå trädgårdsslangen bildade ett riktigt "schysst" mönster där den låg i långa girlanger i den "höstgröna" gräsmattan. Nästan så snyggt att den skulle kunna få ligga kvar. Nu beror ju inte det här på någon stor konstnärlig talang från min sida utan mer på rent slarv. Den skulle ha varit tömd och intagen för länge sedan. Men nu är det i alla fall gjort, Gräset är fortfarande långt så det får nog bli en sista klippning på den här säsongen. 
© Foto: Janne Gardenlife

Julgransförberedelser...


Bild: design3000.de

Trädgårdspresent...

En superläcker trädgunga skulle kunna vara en alldeles perfekt present till någon trädgårdsglad person. I och för sig skulle den säkert uppskattas även av andra än trädgårdnördarna. Nej förresten jag skulle nog behålla den alldeles för mig själv, om jag hade haft den vill säga. Tillverkarna själva säger i sin marknadsföring att deras gungor passar bra som en present just till den egna trädgården. Den och andra modeller finns att hitta hos företaget Myburgh Designs.

Gräslikt guld...

© Foto: Janne Gardenlife

Trädgårdsdrömmar...

Det måste finnas lika många drömträdgårdar som det finns trädgårdar. Nej förresten, det kan inte stämma, tänkte inte på alla som ännu inte har någon men som säkert drömmer om en. Det här blev komplicerat. Själv drömmer jag om fler "rum" i olika stilar i min trädgård och ett mycket större grönsaksland. Vi får se om det går i uppfyllelse 2009.

© Foto: Janne Gardenlife

Ett tecken...

Vid en närmare titt på lindarna på framsidan av huset fick jag syn på hur stora knoppar redan är färdiga till kommande säsong. Nu undrar jag om jag ska tolka det som ett vårtecken? Nja... det kanske var att ta i lite. Men det känns ju ändå gott att veta att naturen ändå "står redo" inför kommande grönska. Ett annat litet "tecken" jag hittat var hasselns hängen som även fanns klara i form av små knubbiga "korvar". Vad gör man inte för att mota bort glåmiga hösttankar.
© Foto: Janne Gardenlife

Äppeldagg...

Fallfrukten som ligger kvar på gräsmattan blir helt vitfrostiga under de kalla nätterna som varit. Men när solen bryter fram på förmiddagen tinar de upp. Det står fortfarande kvar några salladshuvuden på friland som även de blir rejält frostnypna men är ändå fortfarande riktigt goda att äta. Nu börjar löven släppa i större mängd. Som tur är har vi inga riktigt stora lövträd på tomten så det blir inte så mycket jobb med att räffsa.
© Foto: Janne Gardenlife

Madame Mossa...

Tänk vad man skulle kunna knåpa ihop med lite mossa! När trädgården går in i en viloperiod kanske det kan bli lite tid över till experiment. Funderade på att göra lite stommar av hönsnät och sedan klä in dem i mossa. Får se om skaparlusten knackar på någon dag. Den avslappnade mossdamen kunde beskådas på en trädgårdsmässa i London för några år sedan.
© Foto: Janne Gardenlife

Lust på bonsai...Bild från Bonsaiinformation

Som en nymf...

© Foto: Janne Gardenlife

Rostade rotsaker...

Dagens vända i trädgårdslandet resulterade i rostade rotsaker i ugn med lax till middag. Annars har dagen ägnats åt att grotta runt i en trist vattenskada som kräver mer arbete än vad vi först trodde. Det blir en tur till byggaffären för att köpa byggmaterial i morgon bitti...suck!
© FOTO: Janne Gardenlife

Pumpa-pa...


© Keramik från Paradisverkstan  © Foto Pumpabild Janne Gardenlife

Vin på upphällning...

© Foto: Janne Gardenlife

Tomatavslutning...

Syrrans sista tomatskörd för det här året förevigades med en en bild.


© Foto: Janne Gardenlife

Självaste `Lucifer´...

© Foto: Janne Gardenlife

Nörd som nörd...

Fiffigt! Nu behöver man inte bestämma sig för huruvida man är en trädgårdsnörd alternativt datanörd. Dom går tydligen att förena. Om du är riktigt besatt av dessa båda intresseinriktningar finns tillbehören för dig. USB-minne i form av en kålplanta, eller varför inte en jordgubbsmus. Annars kan det bli de perfekta presenterna till den datorglada vegetarianen.

Hippocastanum...

För att vara helt korrekt Aesculus hippocastanum eller Hästkastanj. Förra ägarna planterade ett kastanjeträd precis på tomtgränsen för närmare tjugo år sedan. Där har det stått och tjurat i konkurrens med några tallar. Det är cirkus fyra meter högt. Först i år har det blommat riktigt ordentligt och nu fäller det en stor mängd "kastanjebomber". Dom är vackra, det är synd att det inte är äkta vara, hade suttit fint med lite rostade kastanjer. Fotot här under är taget på Chelsea Flower Show för ett par år sedan, den "nöten" är stor som en fotboll och tillverkad i keramik, vet tyvärr inte vem konstnären är.

© Foto: Janne Gardenlife

Sista buketten...

© Foto: Janne Gardenlife

Vakthundssubstitut...

Ett lejon vore fint i brist på vakthund. Skulle behöva något som höll borta den grävling som natttetid plöjer djupa fåror i gräsmattan i jakt på den förhatliga pingborrens feta , äckliga larver. Några centimeter ner i jorden ligger de och kalasar på gräsrötterna. Förvisso är det väl bra att grävlingen äter upp dem men lite träligt att vända tillbaka grästuvor runt hela tomten som om en dålig golfare gott loss på "gräsgreenen". Det finns visst någon sorts nematoder att släppa ut, men jag är inte så mycket för att laborera med sånt där. Får väl hoppas att det ger sig med tiden.

© Foto: Janne Gardenlife

Kulörlördag...

Dom här polkabetorna är riktigt klatchiga. Smaken är helt OK men framförallt är de ju jäkligt dekorativa. Men jag ska inte ta någon ära av att ha odlat dem. Det har våra duktiga grannar gjort. De odlar i princip allt och är helt självförsörjande på grönsaker. Dom förser oss med allt från honung till mjölksyrat, ja även surkål om man så vill....fast det vill jag inte särskilt ofta om ni förstår vad jag menar. Trevlig lördag!
© Foto: Janne Gardenlife

Sängavelspaljén...


Bildursprung

Fönsterbrädesaktuellt...

Det där med orkidéer har aldrig riktigt varit min "grej". Jag har inte haft tålamod att låta dem stå och se uschliga ut efter att de blommat över. Men nu har jag lyckats "skrämma opp en phalanopsisknopp" Efter dryga två års tjurande på undantag blommar så äntligen den här om med en gul-limeaktig färgnyans. Kanske dags att tänka om.
© Foto: Janne Gardenlife

Regntunnekonst...

Regnet vräker ner och det lockar inte till något trädgårdsarbete idag. På tal om regna måste jag komma ihåg att tömma regntunnorna i tid i år. Missade en stor plasttunna förra året som givetvis frös sönder. Jag tror inte behovet av vatten kommer vara så stort mer i år, kanske lite att hälla på de vintergröna växterna lite senare om det är torrt innan tjälen kommer...om den kommer. Kanske kan njuta av de "konstfulla" spegelreflexerna i tunnorna ännu en tid innan de vänds upp och ner.

 
© Foto: Janne Gardenlife


RSS 2.0