Grannens gräs...

Nej... så här års är inte ens grannens gräs grönare! ......och nej...jag är ingen vintermänniska, bara att inse det. Visst är det fint med snön men jag fryser ju hela tiden. Och eftersom jag jobbar nattetid så är det alltid mörkt den vakna tiden. Jag tror helt enkelt att jag får köpa mig en kvadratmeter kitschigt konstgräs, skaffa en kvartslampa, blanda till en pina colada och med vild fantasi låtsas att jag är på någon annan breddgrad när jag borrar ner tårna där i plastgräset. Om du känner för att göra det samma hittar du "gräsmattan" hos Buxus.

Tomten finns...visst...

© Foto: Janne Gardenlife

Bygg en teater...

Aurikelteater kallar engelsmännen sin specialbyggda hyllor där de just visar upp sina vackraste "vivor". Här är en variant fast innehållet är miniatyrpelargoner. Den här fanns att beskåda på Trädgårdsföreningen i Göteborg i somras. Kul idé att presentera de växter man är stoltast för på ett sånt här snyggt sätt. Ofta "råkar" man ju ha för mycket växter ihopklumpade på samma ställe så att man inte upplever dem en och en. Man kanske skulle försöka sig på ett litet hemmabygge under vinter.
© Foto:: Janne Gardenlife


Sitt fint...

Här var det tuffa pallar tillverkade i bambu och rotting. Formgivaren Thomas E Alken har gett dom namnen Male och Female. Vad tycker ni, något som faller i smaken? Dom här sitter man säkert fint på i trädgårdens finrum till våren. Kommer från Formission/Ceannis.

Trädgårdsvärmare...

Nu kryper kallare luft ner över landet. Lusten att tillbringa tid i trädgården är inte särskilt lockande. Jag hittade bilder på de här portabla eldstäderna som gärna skulle få bli stämningshöjare hemma hos mig. Om det dessutom ville komma lite snö också vore det perfekt. Den vänstra bilden kommer från Formchill/Conmoto och den högra från förtaget Tipi.

Orangeri med stil...

Att dagdrömma kostar som bekant ingenting. Får jag lov att presentera ett riktigt "vill ha" objekt.... ja i alla fall något liknande. Orangeriet på Gunnebo slott har så fina proportioner. Att det är återuppbyggt bara för några år sedan skulle man inte kunna gissa. Man kanske skulle plocka fram papper och penna och skissa på ett eget bygge. I fantasin är ju allt möjligt.
© Foto: Janne Gardenlife

Trädets skelett...

Nu mörknar det tidigt på kvällarna. Kanske rättare sagt redan sen eftermiddag. Helt plötsligt  ser man de stora träden ur ett nytt perspektiv. När himlen är molnfri och skymningen kommer kunde man tro att man var på trädens röntgenavdelning. Man kan se varenda "ben " i kroppen på dom. Hmmm ... ett tillfälle att få leka doktor.... den här patienten blir helt friskförklarad!
© Foto: Janne Gardenlife

Gummifötter...

Ja... så var det dags igen. Gummistövlar går det åt minst ett par om året nuförtiden. Jag vet inte om det är jag som sliter dem extra hårt eller om det hänger på kvalitén. Det är kanske dags att hoppa upp ett hack vad gäller prisklass och hoppas att de hänger med lite längre. Den här sorten heter så tjusigt Hunter. Nu är jag ju ingen jägare även om jag nästan önskade att jag var det. Vi har haft nya härjningar i trädgården av grävling som den här gången bökat upp de nysatta tulpanlökarna och snaskat på dem. Nej någon bössa blir det inte, får väl helt enkelt vänta på att odjuret ska krypa ner i vinteride. Suck!
Stövlarna kommer från e-SHOES

Dagens tistel...

... går till......nej jag behåller den nog själv istället. Den här har helt plötsligt dykt upp i kanten av en rabatt. Vet inte vad den heter. Bladen är gröna och väldigt styva med lite gråvita stänk. Det blir en stor knopp, nästan som en mindre kronärtskocka och sedan blir kronbladen vita på själva blomman. Ytterligare en så´n där växt som knuffas in i facket ful-snygg. Häpp!
 
© Foto: Janne Gardenlife


Pysselsugen...

Här kommer ett tips för den som är "lite" pysselsugen. Fläta i pil är skoj. Varför inte vrida ihop en elefant att pryda entrén med! Skämt och sido den här kanske är lite i största laget men håll med om att den är imponerande. Har ibland funderat på att odla egen pil för att ha gott om material att använda när flätningslusten faller på. Kanske inte det vackraste att ha i odling på en mindre tomt, så det får bli till att köpa in materialet även i fortsättningen. Den här bilden plus några andra finns att beskåda på Topiary Art Design.

Julklappstipset...

Ni har väl inte missat den här fina boken! Trädgårdsdesign för små och stora trädgårdar. Den är författad av min goda vän Helena Åhlund som förutom att vara duktig fotograf och skribent jobbar som efterfrågad trädgårdsdesigner. Mer att läsa om Helena finns på hennes sida Trädgårdsmakaren. Boken är full av praktiska och lättanvända tips och innehåller även massor av läckra bilder. Perfekt att ge till någon annan trädgårdsglad person eller kanske att önska till sig själv. Klicka in hos Bokus här ute på högerkanten och läs mer om den, de skickar sina böcker portofritt med några dagars leverens.

Fröbomben...

Det är svårt att låta bli att tycka om vallmo.En del av tjusningen med blomningen är just att den är så intensiv och flyktig.Några frökapslar står fortfarande kvar sprängfyllda av frön och nya plantor självsår sig lite varthelst de vill. Ett "ogräs" som är lätt att tycka om.
© Foto: Janne Gardenlife

Snyggt på papper...

Värsta flugan just nu verkar vara scrapbooking. Jag kan förstå vurmen när man tittar runt blad alla läckra typer av papper som finns att få tag på nuförtiden. Det vimlar av ställen på nätet att beställa från. Själv fatsnar jag för de japanska modellerna som är riktigt maffiga och finns i så många olika variationer och nyanser. Jag har provat på origami för länge sedan, jag tror att jag fortfarande kommer ihåg hur man viker den klassiska tranan. Hos The Paper Studio hittade jag några vykort med grönsaksmotiv som jag fastnade för. Man skickar för lite brev och vackra kort .... i alla fall när det gäller mig.... Hur gör ni?

Hortensialängtan...

När jag sitter och "bläddrar" bland foton från den gångna säsongen dyker den här bilden upp. Det slår mig att jag faktiskt inte har några Hortensior i trädgården förutom syrenhortensian. Det får bli ändring på det till nästa år. Vad har Ni för erfarenheter... är det klurigt att lyckas med ph-värdet för att få till den där riktigt snygga blåviletta tonen? Några som definitivt har lyckats är Billbäcks Plantskola där bilden är fotad. Det är förövrigt ett trevligt utflyktsmål med en otroligt välskött anläggning och en spännande visningsträdgård. Om man vill komma hit får man ta sig en liten bit utanför Norrköping, till Svärtinge närmare bestämt.

© Foto: Janne Gardenlife

Frosttålig skönhet...

Jo då... fortfarande finns det en och annan blomma som lite trotsigt kämpar emot frostnätterna. Höstastern med okänt namn skiner i kapp med solen idag. Jag har fortfarande några tulpanlökar liggande som måste komma ner i jorden, det får bli dagens "måste" i trädgården under eftermiddagen. Hur har ni det... är alla trädgårdsgöromål avklarade för säsongen?
© Foto: Janne Gardenlife

En riktig sopa...

Jag undrar om det blir roligare att städa bort höstlöven som hela tiden blåser tillbaka in på altanen med en färgglad kvast? Svaret är troligtvis...ja! Dom här är tydligen tillverkade av rena naturmaterial rakt igenom, vilket gör det hela ännu trevligare. Det är ju alltid roligare att jobba med gedigna och bra redskap, det kan till och med göra städning rolig..... har jag hört! Dom här kulörta kvastarna finns hos Botanic City.


Vitaminsaker...

© Foto: Janne Gardenlife

Morgonsiluetten...

© Foto: Janne  Gardenlife

Ny glöd...

Jag trodde nog aldrig att jag skulle säga det här..... Höstglöd eller kalanchoe som den väl egentligen heter kan vara rätt snygga. Så...nu är det sagt!  Usch... har det något med åldern att göra? Det får jag hoppas att det inte har, då tror jag hellre att jag skyller på att de ständigt kommer i nya former och färger. Jag slog till på en riktigt knallorange modell som kändes helt rätt nu till helgen. På tal om helgen passar jag på att önska alla en skön Alla helgona weekend.
© Foto: Janne Gardenlife

RSS 2.0